top of page

ETICKÁ ODPOVĚDNOST A VOLBA INFORMACI


Udržitelnost by mohla znít jako jednoduché slovo: není to tak. Má moc malovat docela jasný obraz: stromy, proud tekoucí čistou vodou a vůně listů je téměř zřetelná. Zachování budoucnosti přírody je však jen jednou z větví, které vytvářejí strom udržitelnosti, a učinit informovaný výběr není vždy snadné.

A tento jev má jméno. Poctivost není vždy snadné najít: až do roku 2010 nebylo 95% spotřebního zboží označeného jako „zelené“ zcela ekologicky udržitelné. Kromě toho Itálie neměla do roku 2014 řádné pokyny k boji proti tomuto jevu.

To má za následek obecné zmatení a rostoucí nedůvěru, kromě poškození životního prostředí. Být vyškolen a informován je stále nejúčinnější obranou, aby mohl učinit informované a odpovědné rozhodnutí, a to jak na osobní, tak na firemní úrovni.

A co kosmetika?

V současné době tvoří zelené kosmetické výrobky 2,4% všech nových uvedení na trh. Od roku 2011 se tvrzení o ekologických produktech, která se dříve zaměřovala na „zvyšování vaší krásy“, „pohodlí“ a jednoduše „více“ - obrátila jejich pozornost na to, zda se jedná o „testovaný produkt“, „bez…“ a „ etické prostředí “.

Nedorozumění nebyla zcela vymazána, byl však vytvořen systém pro identifikaci a vyhýbání se klamavým výrobkům: označení INCI (Mezinárodní nomenklatura kosmetických přísad) je uvedeno na etiketě jakéhokoli produktu a obsahuje seznam různých složek, které kosmetický přípravek obsahuje. Systém je používán všemi členskými státy EU a mnoha dalšími zeměmi na světě, jako jsou USA, Rusko, Brazílie, Kanada a Jižní Afrika.

Existují aplikace, které vám mohou pomoci přečíst INCI a také vám umožní objevit kompletní vzorec kosmetického produktu (objevte nejlepší bezplatné aplikace ke čtení kosmetických štítků podle greenme.it).

Dlouhá povídka: žádné výmluvy. Existuje milion způsobů, jak zjistit, co je uvnitř kosmetického produktu.

Začněme od vzorce, od procesu za produktem.

Složky zeleného produktu jsou rostlinné materiály, které pocházejí z ekologického zemědělství, při respektování přírodních hodnot. Suroviny se nakupují z rozvojových zeměpisných oblastí, aby se prostřednictvím projektů udržitelnosti zvýhodnily životní podmínky některých obyvatel.

Kromě toho se tyto produkty vyhýbají některým složkám, jako jsou:

živočišné deriváty

hnací plyny

umělá barviva

mikroplasty

konzervanty

silikony

ropné deriváty

amoniak - pro barviva

parfém

bottom of page